sobota, 15 października 2011

Tort truskawkowo-krówkowy dekorowany w stylu angielskim

Tort na specjalne zamówienie 9-latki, zatem wnętrze i zewnętrze dostosowane do gustów jubilatki ;-)
Miało być słodko, różowo i koniecznie z Hello Kitty :-)

Tort jest bardzo delikatny dzięki temu, że masy oparte są na serku mascarpone. Biszkopt zawsze piekę bez proszku do pieczenia - jego sekret tkwi w długości ubijania ;-)


Składniki (na dużą okrągłą blachę)

Biszkopt

8 jajek
320 g cukru pudru
120 g mąki pszennej
120 g mąki ziemniaczanej


Masa krówkowa
1 puszka (400g) masy krówkowej
1 opakowanie serka mascarpone (najlepiej marki Piątnica)

Masa truskawkowa
400 g truskawek
1 opakowanie serka mascarpone (najlepiej marki Piątnica)
ewentualnie 2-3 łyżki cukru pudru

Do nasączenia
1/3 cytryny
pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
kieliszek rumu

Przygotowanie biszkoptu
Na godzinę przed pieczeniem wyciągamy jajka z lodówki (mają mieć temperaturę pokojową).
Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z 1/2 cukru pudru oraz żółtka z 1/2 cukru pudru (minimum 8 minut).
Następnie delikatnie mieszamy oraz dodajemy przesianą dwukrotnie mąkę.

Wylewamy ciasto na tortownicę, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia (uwaga: nie smarujemy boków tortownicy, bo ciasto może wtedy opaść).

Wkładamy do nagrzanego do  180 stopni C piekarnika i pieczemy 40 minut. Po zakończeniu pieczenia tort pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.

Przełożenie
Wystudzony tort dzielimy na trzy części. Ponczujemy wodą z rumem i wyciśnietą cytryną.
Ucieramy serek mascarpone i miksujemy go z masą krówkową, rozsmarowujemy na pierwszym blacie.
To samo powtarzamy z truskawkami.


Dekoracja
Ja dekoruję lukrami cukrowymi według tzw. stylu angielskiego. Tort będzie równie pyszny, jeżeli pokryje się go masą krówkową wymieszaną z mascarpone, a następnie posypie startą czekoladą.

Najlepiej tort przygotować dzień przed podaniem - masy nabiorą odpowiedniej konsystencji i smaku.


1 komentarz: