czwartek, 15 grudnia 2011

Tort wiśniowy powlekany marcepanem

Wiśnie spędziły ostatnich kilka miesięcy pływając sobie w spirytusie, co ewidentnie wyszło im na dobre ;-) Trzeba bardzo uważać przy pieczeniu, bo zjedzenie kilku takich wiśni może być ryzykowne dla ukończenia tortu!
Wiśniom bardzo służy towarzystwo marcepanu (który zabarwiłam na kolor brązowy) oraz masy czekoladowej.
Tort ozdobiłam w stylu angielskim, został przygotowany z okazji imienin. Dodatkowo sprzeniewierzyłam się swoim zasadom i dodałam do ciasta proszek do pieczenia i ... wyszło świetne :-)



Składniki

Biszkopt
6 jaj
3/4 szklanki cukru (może być zwykły, ale lepiej dodać drobny do wypieków)
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa czekoladowo-wiśniowa
3 mleczne czekolady
2 opakowania serka mascarpone
słoik wiśni w spirytusie (ilość wiśni zależy od naszych preferencji, ja polecam duży słoik)

Do obłożenia
masa maślana:
2 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru

2 opakowania masy marcepanowej (po 100 g)
barwnik spożywczy

a także: cukrowe kuleczki, masa cukrowa na ozdoby

Wykonanie

Biszkopt
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając powoli cukier. Następnie do białek dodajemy po jednym żółtku i ubijamy powoli na jednolitą masę. Powoli dosypujemy przesianą dwukrotnie mąkę z proszkiem i mieszamy.
Wylewamy na tortownicę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni C.

Masa czekoladowo-wiśniowa
Czekoladę roztapiamy i studzimy. Ubijamy serek mascarpone i stopniowo dodajemy do niego czekoladę. Następnie do masy dodajemy odcedzone wiśnie i delikatnie mieszamy.

Masa maślana
ubijamy masło a następnie dodajemy do niego cukier puder. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Biszkopt przekrawamy na 3 równe blaty i na dwóch z nich rozsmarowujemy masę czekoladowo-wiśniową. Przykładamy trzeci blat i cały tort smarujemy z zewnątrz masą maślaną. Na grubej warstwie masy maślanej będzie nam łatwiej ułożyć marcepan.
Posmarowany tort wkładamy do lodówki na minimum pół godziny i pozwalamy masie maślanej stężeć.

Jeżeli chcemy uzyskać kolorowy marcepan, dodajemy do niego wybrany barwnik spożywczy i zagniatamy. Następnie masę marcepanową rozwałkowujemy dokładnie na duży płat (żeby nie przyklejał się podsypujemy go skrobią ziemniaczaną). Układamy na torcie i dokładnie wygładzamy. Dekorujemy :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz