Składniki (na formę keksówkę)
2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju roślinnego
1 i 1/3 szklanki mąki
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
oraz do dekoracji
1 gorzka czekolada
4 łyżki mleka
czekoladowe marchewki
Przygotowanie
Jajka ubijamy z olejem i cukrem. Dodajemy mąkę, proszek oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy marchew, mieszamy.
Wylewamy na wyłożoną papierem keksówkę, pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach C (lub do suchego patyczka).
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, polewamy wystudzone ciasto, ozdabiamy marchewkami.
Ooooooo naprawdę najlepsze ciasto marchewkowe! Jest genialne! Robię już piąte w tym tygodniu! Bez kakao też jest pyszne, tylko wtedy daję półtorej szklanki mąki. Naprawdę warto zrobić to ciacho, jest mięciutkie, puszyste, w sam raz słodkie, nie potrzebuje już żadnej polewy, ani posypki i długo pozostaje wilgotne- ja byłam w stanie uchować je przez 3 dni (i tak bardzo się powstrzymywałam) i nie wyschło wcale, choć najlepsze moim zdaniem jest świerze i na drugi dzień. Dziękuję i pozdrawiam ��
OdpowiedzUsuńEwewelka
25 yrs old Human Resources Assistant IV Estele Nevin, hailing from Manitou enjoys watching movies like Stargate and Dowsing. Took a trip to Brussels and drives a New Beetle. sprawdz ten link tutaj teraz
OdpowiedzUsuń