poniedziałek, 28 maja 2012

"Konik polny", czyli ciasto miętowo-czekoladowe

Oryginalny przepis na "Grasshopper Pie" (według Nigelli Lawson) znajduje się tu. To nie jest typowe ciasto kuchni polskiej - miętowe, z piankami marshmallows. Jest słodkie i delikatnie przesiąknięte likierem miętowym, najlepsze na zimno, po minimum kilku godzinach w lodówce.
To ciasto nie wymaga pieczenia - możemy je przygotować bez piekarnika. Czekoladowy spód zrobiony jest z ciastek Oreo, czekolady i masła. Pyszne :-)





Składniki

150 g pianek marshmallows (najlepiej białe, ale jeżeli mamy barwnik do ciast, mogą być kolorowe)
120 ml mleka
350 ml śmietanki
1,5 łyżeczki żelatyny
100 ml likieru miętowego (ja użyłam tego, tylko o smaku miętowym)
300 g ciastek Oreo 
1/4 kostki masła (50 g)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
opcjonalnie czekoladowe dekoracje

Przygotowanie

Czekoladowy spód:
Ciastka, masło i 3/4 połamanej na kawałki czekolady mielimy w robocie kuchennym aż do uzyskania jednolitej masy (będzie lekko klejąca się). Przygotowujemy tortownicę z odpinaną obręczą, spód wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przekładamy masę ciasteczkową i delikatnie dociskamy, tworząc wysokie na ok. 3 cm brzegi. Wkładamy do lodówki.

Masa miętowa:
Pianki wrzucamy do mleka i powoli podgrzewając rozpuszczamy (nie możemy doprowadzić do wrzenia). Odlewamy niewielką ilość rozpuszczonych pianek, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, wlewamy do pozostałej reszty mleka. Następnie dodajemy likier miętowy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy mleko z piankami dokładnie wystygnie, ubijamy śmietankę na sztywną masę. Za pomocą łyżki łączymy z rozpuszczonymi piankami. Dla uzyskania ładnego koloru warto też dodać kilka kropel zielonego barwnika.

Wylewamy masę na czekoladowy spód i odstawiamy do schłodzenia. Po ok. pół godzinie ozdabiamy pozostałą posiekaną czekoladą oraz ażurkami. Wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz