wtorek, 15 maja 2012

Szparagi w naleśnikach z otrąb

Sezon na szparagi w pełni. Właśnie teraz można dostać te najlepsze, młode. Szparagi same w sobie są bardzo smaczne - lubię zwyczajnie dusić je na maśle lub zapiekać pod beszamelem. Tym razem upiekłam do nich naleśniki z otrąb, do których dodałam curry. Dodatkowo dodałam suszone pomidory. Wyszła bardzo aromatyczna kompozycja.


Aby przygotować to danie potrzebne nam będzie (dla 2 osób):

pęczek zielonych szparagów (ok. 40 dag)
pół słoika suszonych pomidorów

oraz na 4 naleśniki:

10 łyżek otrąb (obojętnie jakich)
1 jajko
2 łyżeczki curry
pół szklanki mleka
sól, pieprz

Przygotowanie
Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą, aby dokładnie wypłukać ewentualny piasek. Odcinamy 1/3 szparaga (dolną część) - jest zbyt twarda i nie nadaje się do jedzenia. Tak przygotowane szparagi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy do miękkości.

Otręby mielimy. Jajko i mleko ubijamy na jednolitą masę, a następnie dodajemy zmielone otręby. Doprawiamy curry, solą i pieprzem. Smażymy 4 nieduże naleśniki na patelni teflonowej.

Do usmażonych naleśników wkładamy szparagi, zawijamy, dekorujemy pociętymi w paseczki suszonymi pomidorami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz