wtorek, 15 maja 2012

Ciasto z rabarbarem

Taki wiosenny "must bake" :-) Kto widział maj bez ciasta z rabarbarem? No więc ja też tradycyjnie upiekłam. Proste, szybkie i szybkoznikające ;-)


Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

4 średnie łodygi rabarbaru

oraz

(proporcje na małą blachę 20x20cm)
2 jajka
1 szklankę cukru
2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Rabarbar kroimy na równe kwadraty. Jajka ubijamy z mlekiem i olejem na jednolitą masę. Dodajemy cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek.
Wylewamy ciasto na blachę i układamy rabarbar. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach C (lub do suchego patyczka).

1 komentarz: