Na chwilę zapomnijmy o grillowaniu kiełbas i karkówek. Dzisiejsze danie to propozycja na lekkie, aczkolwiek sycące danie z grilla.
Kurczaka marynujemy w jogurcie cytrynowo-miodowym, a następnie grillujemy. Podajemy go z salsą z pomidorów, grillowaną cykorią (pyszna zwłaszcza polana octem balsamicznym!) oraz sałatką z cykorii i grejpfruta. Zapraszamy na zdrową, grillową ucztę!
Proporcje dla 3 osób
Kurczak:
3 pojedyncze piersi z kurczaka
kubek jogurtu naturalnego
4 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż na cienkie kotlety (każdą na 2 części). Czosnek obieramy i dokładnie rozgniatamy. W misce mieszamy jogurt, miód, sok z cytryny i czosnek. Wrzucamy kurczaka i dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 h, grillujemy.
Salsa pomidorowa
2 duże twarde pomidory
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka świeżych listków mięty
2 łyżki soku z cytryny (lub limonki)
Pomidory i czosnek kroimy na bardzo drobną kosteczkę. Z papryczki usuwamy nasiona i kroimy bardzo drobno, podobnie jak listki mięty. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy sok cytrynowy.
Sałatka z cykorii i grejpfruta
1/2 czerwonego grejpfruta
1 duża cykoria
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki świeżego, drobno posiekanego koperku
1/2 zielonego ogórka
sól do smaku
1 łyżeczka cukru
Grejpfruta, ogórka i cykorię kroimy na niewielkie kawałki. Jogurt mieszamy z koperkiem, solą oraz cukrem. Wszystkie składniki łączymy, podajemy schłodzone.
Grillowana cykoria
3 cykorie
1,5 l wody
1 łyżka cukru
ocet balsamiczny do polania
Cykorię myjemy i przecinamy wzdłuż na połowę. Ponieważ cykoria jest gorzkim warzywem, aby pozbyć się z niej goryczy, przed grillowaniem obgotowujemy ją w słodkiej wodzie (1 łyżka cukru na 1,5 l wrzątku). Nie gotujemy jednak zbyt długo - max. 1 minutę.
Po obgotowaniu odsączamy i grillujemy. Podajemy polaną octem balsamicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz