niedziela, 1 stycznia 2012

Pieczone ziemniaki - jak z ogniska

Prawdopodobnie jest to jeden z najprostszych przepisów kulinarnych na świecie,  o ile nie najprostszy :-) Pieczone ziemniaki ratują nas w takie dni, gdy na zewnątrz zimno, ciemno, a my jesteśmy wyjątkowo zmęczeni - tak jak np. dzisiaj po wczorajszym sylwestrze ;-)
Jedyny minus tego przepisu - trzeba posiadać kominek. Smakują tak jak ziemniaki pieczone w ognisku. Podajemy je z serkiem, szczypiorkiem, albo po prostu z masłem, czosnkiem i solą.





Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy, osuszamy. Następnie nacinamy je na krzyż ostrym nożem. Do środka wsypujemy granulowany czosnek i wkładamy po kawałku masła.
Zawijamy w folię do pieczenia i wkładamy do kominka (ogień nie może być zbyt duży). W żarze pieczemy ok. godzinę. Przed podaniem solimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz