Składniki
Czekoladowy spód:
100 g czekolady mlecznej
100 g masła
100 g mąki pszennej
1 jajko
Sernik
5 jajek
1kg twarogu na sernik (zmielonego)
1 budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
4 bardzo dojrzałe banany
3/4 puszki skondensowanego słodzonego mleka
Przygotowanie
Czekoladę i masło rozpuszczamy i studzimy. Gdy czekolada i masło są jeszcze ciepłe dodajemy mąkę i jajko i dokładnie mieszamy na gładką masę. Wylewamy ciasto na okrągłą tortownicę, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 12 minut. Wyciągamy z piekarnika i lekko studzimy.
Banany rozdrabniamy blenderem na płynną masę a następnie dodajemy do sera. Mieszamy ser mikserem razem z bananami i jajkami. Dodajemy mleko, budyń oraz skrobię. Gdy masa jest bardzo dobrze wymieszana, jednolita, wylewamy na czekoladowy spód i pieczemy w 160 stopniach C przez ok. 1 godzinę 20 minut (nie przypiekamy za bardzo).
Sernik przed podaniem można ozdobić np. bitą śmietaną i kawałkami bananów lub też czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz