poniedziałek, 9 stycznia 2012

Sernik bananowy

Przepisów na banana cheesecake czyli sernik bananowy jest mnóstwo, a ja metodą prób i błędów doszłam do świetnej własnej receptury. Sernik przepysznie pachnie bananami i czekoladą i ma delikatną konsystencję. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Jak znudzą Wam się zwykłe serniki - ten będzie miłą odmianą.





Składniki

Czekoladowy spód:
100 g czekolady mlecznej
100 g masła
100 g mąki pszennej
1 jajko

Sernik

5 jajek
1kg twarogu na sernik (zmielonego)
1 budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
4 bardzo dojrzałe banany
3/4 puszki skondensowanego słodzonego mleka

Przygotowanie
Czekoladę i masło rozpuszczamy i studzimy. Gdy czekolada i masło są jeszcze ciepłe dodajemy mąkę i jajko i dokładnie mieszamy na gładką masę. Wylewamy ciasto na okrągłą tortownicę, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 12 minut. Wyciągamy z piekarnika i lekko studzimy.

Banany rozdrabniamy blenderem na płynną masę a następnie dodajemy do sera. Mieszamy ser mikserem razem z bananami i jajkami. Dodajemy mleko, budyń oraz skrobię. Gdy masa jest bardzo dobrze wymieszana, jednolita, wylewamy na czekoladowy spód i pieczemy w 160 stopniach C przez ok. 1 godzinę 20 minut (nie przypiekamy za bardzo).

Sernik przed podaniem można ozdobić np. bitą śmietaną i kawałkami bananów lub też czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz