sobota, 9 czerwca 2012

Tort czekoladowy z kulkami Maltesers

Bardzo mocno czekoladowy tort, który swój efektowny wygląd zawdzięcza czekoladowym kulkom Maltesers. Tort należy mocno schłodzić przed podaniem, przez co najmniej kilka godzin. Pyszny i baaardzo czekoladowy :-)


Składniki

Ciasto
2/3 szklanki mąki tortowej pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
2/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka kakao

Masa czekoladowa
3 gorzkie czekolady
2 serki mascarpone

oraz 3 opakowania Maltesers do dekoracji (ok. 300g)

Przygotowanie
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i bardzo delikatnie mieszamy z białkami. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie łączymy z masą jajeczną.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przestudzoną ubijamy z serkiem mascarpone.

Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na połowę, smarujemy masą i ozdabiamy maltesers.

3 komentarze:

  1. bardzo fajny przepis, dzisiaj go wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto kusi,ale przepis mało precyzyjny,serki mascarpone występują w przeroznej gramaturze.mam dodac 2x 250g? 2x500g czy jeszcze inaczej??????

    OdpowiedzUsuń
  3. zazwyczaj mascarpone jest do kupienia (w Polsce) w opakowaniach 250g - właśnie takie miałam na myśli :-) ciasto jest naprawdę pyszne i mocno czekoladowe!

    OdpowiedzUsuń