poniedziałek, 5 marca 2012

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

Z serii: lato wróć!!!! To ciasto to dramatyczne wołanie o promyk słońca na marcowym niebie. Na szczęście hiszpańskie truskawki o tej porze roku są całkiem smaczne.


Biszkopt (na małą okrągłą formę - ja użyłam formy w kształcie serca)
2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka

Krem
300 ml śmietanki tortowej
4 łyżki cukru pudru

oraz truskawki do dekoracji

Przygotowanie
Ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Następnie dodajemy przesianą z wysoka mąkę oraz proszek do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.

Śmietankę ubijamy stopniowo dodając cukier puder. Wykładamy na przestudzony i przecięty na połowę biszkopt. Przykładamy drugim blatem biszkoptu, smarujemy pozostałą bitą śmietaną i dekorujemy truskawkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz