niedziela, 10 czerwca 2012

Grillowany pstrąg z ziołami i ratatouille

Kolejne danie idealne na sezon grillowy (który w naszym domu tak naprawdę trwa cały rok ze względu na elektryczny grill, który jakiś czas temu kupiliśmy). Pstrąg, którego przygotowałam grillowany jest z aromatycznym masłem ziołowym, nadającym mu fantastyczny aromat. Mięta, tymianek i oregano - wszystkie zioła świeże, zerwane wprost z ogródka, a na dokładkę kilka ząbków czosnku. Do tego lekkie i nie mniej aromatyczne francuskie ratatouille. Idealny niedzielny obiad.


Pstrąg (na 2 osoby)

2 spore pstrągi (najlepiej wypatroszone)
4 łyżki dobrego masła
garść ziół (koniecznie świeżych)
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, cytryna

Masło, zioła i rozgnieciony czosnek wkładamy do blendera i ucieramy. W powstałym maśle ziołowym powinny być widoczne spore kawałki ziół (nie ucieramy na jednolitą papkę).
Wypatroszonego pstrąga faszerujemy masłem ziołowym, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Pstrąga zawijamy w folię żaroodporną jak cukierka - staramy się tak przygotować do grillowania, aby w jego trakcie masło nie wyciekało z paczuszki.
Długość grillowania zależy od grilla (elektryczny, tradycyjny). Na elektrycznym zajmuje to ok. 20 minut.

Ratatouille (na 2 osoby)

1 spora cukinia
1 bakłażan
1 kubek passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Cukinię i bakłażana kroimy na 5 mm plastry. Do naczynia żaroodpornego wlewamy passatę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek rozgniatamy, następnie wrzucamy na passatę i mieszamy. Następnie dolewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, solimy i pieprzymy (danie powinno być dość ostre).
Na doprawionej passacie układamy na przemian bakłażan i cukinię. Polewamy łyżką oliwy z oliwek, solimy, pieprzymy i zapiekamy w przykrytym naczyniu żaroodpornym przez 40 minut (temperatura ok. 180 stopni C).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz