czwartek, 21 czerwca 2012

Migdałowe naleśniki z amaretto

Przepis na naleśniki pochodzi z książki "Kuchnia hiszpańska. Podróże kulinarne", który nieco zmodyfikowałam. Nie zmieniałam jednak przepisu na ciasto - jest idealne, w sam raz słodkie i delikatne. Do masy serowej dodałam zmielone migdały i amaretto, przez co ma bardzo intensywny, migdałowy smak.


Składniki

Ciasto (na ok. 8 naleśników)
3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki cukru pudru
3 jajka
30 g masła
1 szklanka mleka

Nadzienie
2 serki homogenizowane waniliowe
2 duże łyżki mielonych migdałów
3 łyżki amaretto
1 łyżka cukru pudru

oraz 4 łyżki uprażonych migdałów i odrobina cukru pudru do dekoracji.

Przygotowanie
Masło roztapiamy. Jajka ubijamy na jednolitą masę. Łączymy masło i jajka z przesianą mąką, mlekiem oraz cukrem pudrem (ma powstać nam masa o konsystencji śmietany). Odstawiamy na minimum pół godziny i smażymy cienkie naleśniki na patelni teflonowej (bez tłuszczu).

Wszystkie składniki nadzienia łączymy aby otrzymać masę o jednolitej konsystencji.  Nakładamy masę na naleśniki, zawijamy, posypujemy uprażonymi płatkami migdałów i cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz