środa, 1 sierpnia 2012

Dynia w marynacie miodowo-korzennej i occie

Pierwsze dynie za płoty ;-) Zaczynamy sezon dyniowy! Tym razem zamiast ciast i zup zaczęłam od marynat. Zamiast standardowej i popularnej dyni w occie lekko zmodyfikowany przepis na dynię w korzenno-miodowej marynacie.



Składniki (na 7 słoików 0,6 litra)
1 duża dynia

oraz

6 szklanek wody
1 i 1/3 szklanki octu
1 szklanka cukru
4 łyżki miodu
10 goździków
6 ziaren ziela angielskiego
2 laski cynamonu

Dynię obieramy ze skóry i usuwamy dokładnie pestki i gąbczasty miąższ. Kroimy w kostkę i wkładamy do wymytych słoików.

Wszystkie składniki zalewy łączymy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Odcedzamy i wrzącym wywarem zalewamy słoiki. Zakręcone słoiki pasteryzujemy przez 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz