niedziela, 5 sierpnia 2012

Kurczak w imbirze

Inspiracją był dla mnie ten przepis Marthy Stewart, jak zwykle nieco przeze mnie zmodyfikowany. Ciekawy i dość ostry smak to bardzo proste danie zawdzięcza imbirowi, czosnkowi, sosowi sojowemu i dużej ilości cebuli.



Składniki

2 filety z kurczaka
1 bardzo duża cebula (lub 2 mniejsze)
1/3 filiżanki sosu sojowego
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki octu winnego
1 korzeń świeżego imbiru (dość spory)
3 ząbki czosnku
pół filiżanki świeżego, drobno posiekanego szczypiorku.
pieprz

Przygotowanie

Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie ok. 8 minut. Cebulę siekamy w piórka, czosnek rozgniatamy, imbir obieramy i ucieramy na drobnej tarce. Dodajemy do podsmażonego kurczaka i dusimy. Po 3-4 minutach wlewamy wymieszany sos sojowy z octem winnym i cukrem. Dusimy jeszcze około 5 minut. Doprawiamy pieprzem, na koniec dodajemy drobno posiekany szczypiorek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz