Wygląda i smakuje jak letnie słońce zamknięte w słoiku. W grudniu, jedzony ze świeżą chałką będzie przypominał o sierpniowych upałach. Banalnie prosty w przygotowaniu - nie może się nie udać.
Składniki
4 kg obranej, pozbawionej miąższu dyni
1 kg cukru
2 cytryny
1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie
Dynię kroimy na drobne kawałki, wkładamy do garnka i podlewamy sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn.
Kiedy dynia zmięknie i puści sok rozbijamy ją ubijakiem do ziemniaków. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, gotujemy do momentu kiedy dżem stanie się gęsty. Pamiętamy o częstym mieszaniu.
W piekarniku w temperaturze 100 stopni wyparzamy (przez 15 minut) wcześniej umyte słoiki i wieczka. Do gorących słoików nakładamy gorący dżem, przecieramy ranty ściereczką nasączoną w spirytusie, dokładnie zakręcamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz