czwartek, 22 grudnia 2011

Kurczak Gong Bao

A właściwie to wariacje na temat kurczaka Gong Bao. Zmodyfikowany przeze mnie przepis jest mniej ostry i zawiera cukinię. Generalnie bardzo, bardzo smaczne danie :-)



Składniki 

2 piersi z kurczaka
1 średnia cukinia
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
150 g orzeszków ziemnych niesolonych
3 cm korzenia świeżego imbiru

Marynata do mięsa

2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka oleju ryżowego
1 łyżka wody
pół łyżeczki soli

Sos
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju ryżowego
1 łyżka octu winnego (np. jabłkowego)
4 łyżki wody
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
odrobina chili do smaku

Przygotowanie

Mięso kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączymy i zalewamy nią kurczaka. Odstawiamy na pół godziny.
Czosnek i imbir kroimy na bardzo drobną kosteczkę (można nawet zmiksować blenderem). Cebulę kroimy na średniej wielkości kawałki, a cukinię na drobne słupki.
Na rozgrzany olej (jak najmniejszą ilość) wrzucamy zamarynowanego kurczaka i obsmażamy. Następnie dodajemy cukinię, cebulę, czosnek i imbir i dusimy minimum 15 minut.
Mieszamy bardzo dokładnie wszystkie składniki sosu i dodajemy do mięsa i warzyw. Na samym końcu dodajemy orzeszki i podsmażamy jeszcze 2 minuty.

Podajemy z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz