środa, 7 grudnia 2011

Pomarańczowe taglioline z kurczakiem i kaparami

W ramach testowania nowości kulinarnych zakupiłam ostatnio włoski makaron taglioline (wstążeczki) o smaku pomarańczowym. Makaron rzeczywiście jest bardzo aromatyczny i smaczny, ma mocny pomarańczowy kolor i smak. Zastanawiałam się, z czym go podać i doszłam do wniosku, że najlepiej jego słodkawy smak złamią kapary. Do tego kurczak duszony na oliwie i zioła prowansalskie. Pycha :-)


Składniki

1 duża pierś z kurczaka
250 g makaronu taglioline (pomarańczowego)
zioła prowansalskie
3 łyżki kaparów
oliwa z oliwek
sól

Przygotowanie

Kurczaka kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Po kilku minutach solimy i dodajemy zioła prowansalskie, dusimy jeszcze kilka minut.
Na osoloną wrzącą wodę wrzucamy makaron. Zwracamy uwagę na czas gotowania - ten makaron gotuje się bardzo szybko i łatwo go rozgotować.
Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wykładamy na talerz. Dodajemy kurczaka i kapary.

Do przygotowania dania użyłam tego makaronu:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz