środa, 7 grudnia 2011

Kolorowe babeczki

Delikatne cytrynowe babeczko-muffiny ozdobione kolorową masą i koralikami cukrowymi. Szybkie, łatwe i wesołe :-)





Składniki

babeczki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
100 g masła
5 łyżek cukru
pół buteleczki aromatu cytrynowego

masa:
175 g (pół opakowania) serka mascarpone
1 biała czekolada
barwnik spożywczy

do dekoracji:
kolorowe kuleczki, czekoladowe gwiazdki itp.

Przygotowanie

babeczki:
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Pozostałe składniki mieszamy łyżką w misce i dodajemy przestudzone masło. Wlewamy do 3/4 wysokości do papilotek na muffinki i wkładamy do formy muffinkowej. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni C.
Studzimy.

masa:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Następnie miksujemy na gładką masę z serkiem i dodajemy barwnik spożywczy (ilość zależy od intensywności koloru jaki chcemy uzyskać).
Jeżeli masa po zmiksowaniu będzie lekko płynna, wkładamy ją do lodówki i pozwalamy stężeć. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy babeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz