wtorek, 22 maja 2012

Pavlova: królowa bez

Królowa wszystkich bez. Australijski deser, który ponoć powstał na początku XX w. na cześć primabaleriny Pavlovej.
Bardzo prosty w przygotowaniu a jednocześnie bardzo efektowny. Wysoka beza jest idealnie krucha na zewnątrz i miękka (ale nie ciągnąca) wewnątrz. Dekorujemy ją ubitą kremówką oraz owocami sezonowymi.




Składniki 

4 białka
20 dag miałkiego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego (ja użyłam jabłkowy)
300 ml śmietany kremówki
owoce sezonowe do dekoracji
opcjonalnie - 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, partiami, bardzo powoli, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet winny.
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 20 cm. Równomiernie rozkładamy na narysowanym okręgu masę.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Po 5 minutach obniżamy temperaturę pieczenia do 150 stopni C i pieczemy przez półtorej godziny. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Można dodać 1 łyżkę cukru pudru podczas ubijania, ale nie jest to konieczne - śmietanka jest naturalnie słodka.
Masę wykładamy na ostudzoną bezę i dekorujemy owocami.
Bezę można upiec dzień wcześniej a udekorować tuż przed podaniem.

1 komentarz:

  1. Słyszałam ze to zajebiscie pyszne ciasto.... ale nigdy jeszcze nie jadłam. Twoje wygląda oszałamiająco :DDD Tak samo smakowało? Pozdro Neti:)*

    OdpowiedzUsuń