piątek, 14 października 2011

Chleb dyniowo-pomarańczowy z nutą cynamonu


Uwielbiam wykorzystywać w kuchni warzywa i owoce sezonowe, a że właśnie mamy sezon na dynię...
Chleb dyniowy z konfiturą pomarańczową i cynamonem możemy śmiało jeść zamiast ciasta do kawy. Pachnie nieziemsko, ma nieco egzotyczny smak.

Składniki:
  • szklanka pieczonej dyni według tego przepisu
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka otrąb owsianych
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu 
  • 50 g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki oliwy extra vergine 
  • pół słoika dżemu pomarańczowego
  • 2 jajka 
  • 1 duży banan 
  • 3 łyżki pestek z dyni (mogą być świeże z dyni wykorzystanej do pieczenia)




Dynię pieczemy jak w przepisie na  sernik dyniowy i miksujemy blenderem.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Podłużną formę keksówkę smarujemy oliwą i oprószamy otrębami.

W jednej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.
Roztapiamy masło i wlewamy do drugiej dużej miski, dodajemy oliwę, miód, dżem, jajka i pokrojonego na drobne plasterki banana. Mieszamy razem wszystkie składniki. Wlewamy do miski z sypkimi składnikami i mieszamy. 

Masę wykładamy do przygotowanej foremki, posypujemy pestkami dyni i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. godzinę (należy sprawdzać wykałaczką, czy ciasto jest upieczone). Po zakończeniu pieczenia pozostawiamy w piekarniku na 5 minut, a następnie wyjąć z foremki.

Przepis na podobny chleb, który był inspiracją dla mojego przepisu jest
tu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz