piątek, 14 października 2011

Muffiny cynamonowe z daktylami i rumowymi rodzynkami

Pyszne, pachnące cynamonem. Idealne do przedpołudniowej kawy :-)

100 g daktyli
100 g rodzynek
50 g migdałów w płatkach
rum do namoczenia rodzynek
450 g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml mleka
130 g stopionego masła
szczypta soli
2 jajka
1,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Na godzinę przed rozpoczęciem pieczenia rodzynki zalewamy rumem.

Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni C, formę do muffinek smarujemy roztopionym masłem.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, cynamon oraz posiekane drobno daktyle, namoczone rodzynki i migdały. Robimy dołek pośrodku.

W drugiej misce rozbijamy jajka z mlekiem, wlewamy do dołka w misce z suchymi składnikami, dodajemy masło i szybki mieszamy. Masa powinna pozostać grudkowata.

Wkładamy ciasto do formy muffinkowej, wypełniając każdy otwór do 3/4 objętości.

Pieczemy ok. 30 minut - sprawdzamy wykałaczką czy pozostaje sucha. Po 5 minutach od zakończenia pieczenia muffinki wyciągamy na talerz - inaczej będzie je trudno wyciągnąć.

Świetnie smakują z powidłami śliwkowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz