środa, 19 października 2011

Pieczarki z farszem i czarnymi oliwkami zapiekane z serem

Pyszne pieczone pieczarki z mięsem i czarnymi oliwkami. Świetne na lunch i na kolację. Bardzo proste do przygotowania!

Z podanych składników przygotujemy 2 duże porcje.



Składniki
ok. 25 pieczarek (różnej wielkości)
pół dużej cebuli
15 dag mięsa mielonego (najlepiej indyczego)
natka pietruszki lub selera
3 kopiate łyżki bułki tartej
ok. 20 czarnych oliwek
20 g bardzo drobno tartego twardego sera (ja użyłam Gratino)
pieprz świeżo mielony
sól

Przygotowanie
Na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek podsmażamy mięso i cebulkę bardzo drobno roztartą blenderem. Podlewamy odrobinę wodą i dusimy ok. 10 minut.
Odkrawamy nóżki pieczarek i miksujemy je w blenderze.
Dodajemy zmiksowane pieczarki do mięsa i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy pieprz (duuużo - będą wtedy odpowiednio ostre) oraz sól. Wyłączamy, dorzucamy posiekane w drobne paseczki czarne oliwki i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy i nakładamy farsz do kapeluszy pieczarek ułożonych na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Następnie pieczarki posypujemy serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni C na 15 minut (należy sprawdzić, czy pieczarki są miękkie).

Przed podaniem posypujemy natką.

1 komentarz: