piątek, 14 października 2011

Dyniowo-sernikowy zawrót głowy

Sernik dyniowy


Ten sernik podpatrzyłam na Kwestii Smaku. Jest genialny! Chylę czoła przed autorką przepisu. Na swoje potrzeby przepis lekko zmodyfikowałam, ale myślę, że sernik na tym nie stracił.
Sernik jest bardzo delikatny, ma posmak dyni. Spód jest mocno czekoladowy, sprawia, że ciasto nie jest mdłe. Na wierzchu warstwa delikatnej śmietanki, dżem pomarańczowy i niesamowity sos toffee!




Masa serowa: 
 1 szklanka puree z pieczonej dyni*
 1 kg twarogu na serniki (polecam Piątnicę)
 6 jajek 
 1 i 1/2 szklaki słodzonego mleka skondensowanego 
 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, najlepiej gęstej 
 3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej 
 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 

* dynię kroimy na kawałeczki ok. 2 cm, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy do miękkości (w moim piekarniku elektrycznym zajęło mi to ok. pół godziny w temperaturze 200 C). Następnie dynię studzimy i blenderem miksujemy na jednolitą masę


Śmietanka na wierzch i glazura pomarańczowa: 
 1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 18% 
 3 łyżki cukru pudru
 pół słoika dżemu pomarańczowego 
 3 łyżki wody 

Czekoladowy spód: 


 75 g masła 
 75 g ciemnej czekolady 
 50 g cukru 
 2 małe jajka 
 60 g mąki pszennej 

Sos toffee: 

 pół szklanki śmietanki kremowej 30% lub 36% 
 3 kopiate łyżki brązowego cukru 
 3 łyżki masła


Przygotowanie:
 

Masa serowa: Wymieszać w dużej misce wymieszać (najlepiej mikserem) wszystkie składniki na masę serową: puree z dyni, ser, jajka, mleko skondensowane, śmietankę kremową, mąkę ziemniaczaną, cynamon. Odstawić na czas przygotowania spodu.
Dno tortownicy (małej, około 24 cm) wyłożyć dużym krążkiem z papieru do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając krążek poza obręcz, obciąć nadmiar papieru.  Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.

Czekoladowy spód: Masło pokroić na kawałki i razem z połamaną na kosteczki czekoladą włożyć do rondelka, mieszając roztopić na małym ogniu, ostudzić. Dodać cukier i jajka, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę i mieszać przez około minutę aż składniki się połączą. Wyłożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 13 minut, tortownicę wyjąć ale nie wyłączać piekarnika.
Na podpieczony spód wylać masę serową i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 1 i 1/2 godziny.

Śmietanka na wierzch i glazura pomarańczowa: Wyjąć sernik i rozsmarować na nim śmietanę 18% wymieszaną z 3 łyżkami cukru. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Sernik od razu wyjąć z piekarnika i ostudzić. W rondelku zagotować dżem pomarańczowy razem z wodą, jeszcze gorącą rozsmarować na powierzchni sernika.
Ostudzony sernik wstawić do lodówki, bez obręczy tortownicy, bez przykrycia, na całą noc.

Sos toffee: Wszystkie składniki umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 minut aż się zredukuję mniej więcej o połowę. Polewać wystudzony sernik.






        2 komentarze:

        1. Ojejku... wygląda bajecznie. Musze tez się z nim zmierzyć :D - Net

          OdpowiedzUsuń
        2. wlasnie zrobilam po raz wtory i bedzie konsumowany dzisiaj wieczorem. Pycha!

          OdpowiedzUsuń