wtorek, 25 października 2011

Tort kokosowo-czekoladowy

Kolejny tort "na specjalne zamówienie" - tym razem 30 rocznica ślubu moich rodziców.
Postanowiłam upiec dla nich tort kokosowo-czekoladowy i udekorować go w stylu angielskim.
Tort jest bardzo delikatny i niezbyt słodki (nie licząc lukru, którym został powleczony). Idealny dla osób, które nie przepadają za bardzo słodkimi masami.



Składniki

Biszkopt (blacha o średnicy 25 cm)

6 dużych jajek
300 g cukru pudru
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej

Masa kokosowa
1 opakowanie 250 g serka mascarpone 
6 kopiatych dużych łyżek kokosu
1 tabliczka białej czekolady
6 łyżek śmietanki 30%

Masa czekoladowa
1 opakowanie 250 g serka mascarpone
1 tabliczka mlecznej czekolady
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 duże łyżki kakao
6 łyżek śmietanki 30%

Przygotowanie

Biszkopt przygotowujemy dokładnie tak, jak w tym przepisie (z tą różnicą, że tutaj podane są składniki na mniejszą blachę).

Masa kokosowa
Roztapiamy czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej i studzimy. Ucieramy serek mascarpone (2 minuty), dodajemy wiórki kokosowe i przestudzoną czekoladę, miksujemy 2 minuty.

Masa czekoladowa
Roztapiamy czekolady w kąpieli wodnej ze śmietanką, studzimy. Ubijamy serek mascarpone (2 minuty), dodajemy kakao oraz czekoladę i miksujemy 2 minuty.


Upieczony biszkopt dzielimy na 3 części i przekładamy przygotowanymi masami. Jeżeli nie chcemy dekorować ciasta w stylu angielskim, ucieramy dodatkową porcję masy (czekoladową lub kokosową), tak jak w podanym wyżej przepisie i smarujemy nią tort.



3 komentarze:

  1. Uroczy, na pewno pyszny. A jak zrobiłaś te różyczki i 30? to masa marcepanowa? Cały tort też jest pokryty taką masą? Zdradź sekret, proszę!
    Fantastyczne przepisy, wrzucam na ulubione i próbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziekuje! Rózyczki są zrobione z lukru plastycznego - cały tort jest nim pokryty. Różyczki robi się prosto: wycinasz z masy cukrowej (lukru plastycznego) kółeczka kieliszkiem i sklejasz :-) Ja kupuję przeważnie gotowy lukier na tortownia.pl bo jestem zbyt leniwa żeby go samodzielnie wyrabiać ;-) powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. chce zrobić ten tort ale zastanawiam się czy ilości kremów wystarczą. trochę się boję że tego będzie malutko. proszę mi napisać ile tego wychodzi na torcie po rozsmarowaniu, będzie choć centymetr? fajne przepisy tu Pani ma.

    OdpowiedzUsuń