wtorek, 1 listopada 2011

Ciasto kokosowo-migdałowe z białą czekoladą i likierem amaretto

Znowu na słodko :-) Tym razem ciasto (a właściwie torcik) ze słodką kokosową masą, białą czekoladą i migdałami, moooooocno ponczowany likierem amaretto.



Składniki (na blachę o średnicy 25 cm)

Biszkopt:
6 dużych jajek
300 g cukru pudru
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej

Masa kokosowa
2 opakowania (po 250 g) serka mascarpone 
100 g wiórek kokosowych
2 tabliczki białej czekolady
1/4 szklanki mleka

Ponczowanie
1/3 szklanki likieru amaretto

Dekoracja
100 g migdałów w płatkach

Przygotowanie

Biszkopt
Na godzinę przed pieczeniem wyciągamy jajka z lodówki (mają mieć temperaturę pokojową).
Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z 1/2 cukru pudru oraz żółtka z 1/2 cukru pudru (minimum 8 minut).
Następnie delikatnie mieszamy oraz dodajemy przesianą dwukrotnie mąkę.

Wylewamy ciasto na tortownicę, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia (uwaga: nie smarujemy boków tortownicy, bo ciasto może wtedy opaść).

Wkładamy do nagrzanego do  180 stopni C piekarnika i pieczemy 40 minut. Po zakończeniu pieczenia tort pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.

Masa
Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Ubijamy serek mascarpone (ok. 2 minuty), dodajemy czekoladę i wiórki kokosowe i ubijamy na jednolitą masę.

Ostudzony biszkopt dzielimy na 3 części, każdą z nich ponczujemy likierem amaretto (nie żałujemy likieru ;-). Na kolejne blaty ciasta wykładamy masę i rozsmarowujemy. Wierzch i boki ciasta posmarowane masą posypujemy dokładnie płatkami migdałów.

Ciasto najlepsze jest schłodzone, po minimum kilku godzinach od przygotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz