Masę czekoladową można przygotować też z masła (łącząc je z czekoladą i ugotowanym budyniem), ale ja raczej opieram masy na serku mascarpone bo nie lubię maślanych mas.
Składniki (na blachę 35x25 cm)
Biszkopt:
6 dużych jajek
300 g cukru pudru
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
Masa czekoladowa do przełożenia:
2 opakowania serka mascarpone
1 czekolada mleczna
2 czekolady gorzkie
Masa rodzynkowa:
40 dag rodzynek
200 ml wódki
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna
1/4 kostki masła
A także:
Słoik konfitury z czarnej porzeczki
Przygotowanie
Na kilka godzin przed pieczeniem ciasta rodzynki zalewamy alkoholem, aby porządnie nasiąkły. Przygotowujemy biszkopt według tego przepisu. Następnie biszkopt przekrawamy na 2 części. Obydwa blaty ciasta ponczujemy alkoholem, w którym moczyły się rodzynki.
Pierwszy blat smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki, a następnie połową masy czekoladowej. Nakładamy drugi blat, ponczujemy i smarujemy pozostałą częścią masy.
Przygotowujemy masę rodzynkową:
masło rozpuszczamy razem z czekoladą. Dodajemy rodzynki (już bez alkoholu) i intensywnie mieszamy. Masę rodzynkową wykładamy na ciasto.
Wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc) i podajemy schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz