piątek, 11 listopada 2011

Ciasto czekoladowe z czarną porzeczką i rodzynkami

Czekolada, czarna porzeczka, rodzynki i dużo alkoholu :-) Najlepiej podawać je schłodzone, gdy jest ciepłe - szybko się rozpływa. To bardzo słodkie ciasto, ale niezwykle smakowite.

Masę czekoladową można przygotować też z masła (łącząc je z czekoladą i ugotowanym budyniem), ale ja raczej opieram masy na serku mascarpone bo nie lubię maślanych mas.



Składniki (na blachę 35x25 cm)

Biszkopt:

6 dużych jajek
300 g cukru pudru
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej

Masa czekoladowa do przełożenia:
2 opakowania serka mascarpone
1 czekolada mleczna
2 czekolady gorzkie

Masa rodzynkowa:
40 dag rodzynek
200 ml wódki
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna
1/4 kostki masła

A także:
Słoik konfitury z czarnej porzeczki

Przygotowanie

Na kilka godzin przed pieczeniem ciasta rodzynki zalewamy alkoholem, aby porządnie nasiąkły. Przygotowujemy biszkopt według tego przepisu. Następnie biszkopt przekrawamy na 2 części. Obydwa blaty ciasta ponczujemy alkoholem, w którym moczyły się rodzynki.

Pierwszy blat smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki, a następnie połową masy czekoladowej. Nakładamy drugi blat, ponczujemy i smarujemy pozostałą częścią masy.

Przygotowujemy masę rodzynkową:
masło rozpuszczamy razem z czekoladą. Dodajemy rodzynki (już bez alkoholu) i intensywnie mieszamy. Masę rodzynkową wykładamy na ciasto.

Wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc) i podajemy schłodzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz