sobota, 19 listopada 2011

Kurczak w ziołach zapiekany z oliwkami i serem roquefort

Ze zwykłego kurczaka też można ugotować coś interesującego. Zielone i czarne oliwki świetnie smakują w połączeniu z serem roquefort. Trzeba tylko uważać, żeby nie przesuszyć mięsa podczas zapiekania.



Składniki (dla dwóch osób)

2 piersi z kurczaka
10 oliwek zielonych
10 oliwek czarnych
10 dag sera roquefort
pieprz, sól, papryka czerwona, rozmaryn, tymianek (lub inne zioła wedle upodobań)

Przygotowanie

Piersi z kurczaka przekrawamy na połowę, pozostawiając połączenie na jednej, dłuższej krawędzi (filet ma wyglądać tak, jak rozłożona książka).
Delikatnie rozbijamy mięso, solimy i pieprzymy. Oliwki i ser kroimy na drobne plasterki, mieszamy i układamy na przygotowanym mięsie. Mięso składamy (tak jakbyśmy zamykali książkę). Używając tłuczka delikatnie łączymy krawędzie, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz podczas gotowania. Posypujemy papryką i ziołami i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy w 150 stopniach ok. 20 minut (przed wyjęciem należy sprawdzić, czy mięso się upiekło).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz