niedziela, 6 listopada 2011

Czosnkowe penne z krewetkami i suszonymi pomidorami

Jednym z powodów dla których żałuję, że nie mieszkam nad morzem jest brak naprawdę świeżych owoców morza (trudno do tej kategorii zaliczyć to, co można kupić w marketach). Najbardziej brakuje mi moich ulubionych muli, które uwielbiam. Niedawno miałam okazję zawitać na chwilę do Lille we Francji, które słynie z muli (podawanych z frytkami) i gdzie pierwszy raz w życiu widziałam fast food serwujący mule :-) Raj na ziemi!
No ale dzisiaj nie o mulach, a o krewetkach i nie z Francji ale prosto z Wietnamu. Z lenistwa (nie znoszę patroszenia krewetek) - mrożonych. Mniej leniwym polecam kupno świeżych.
Krewetki świetnie smakują z czosnkiem i suszonymi pomidorami.


Składniki

500 g mrożonych krewetek (dużych)
opakowanie makaronu penne
pół słoika suszonych pomidorów
duża główka czosnku
świeża bazylia
sól, pieprz świeżo mielony
oliwa z oliwek

Przygotowanie


Krewetki rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek (nie olej!) wrzucamy czosnek i podrumieniamy (nie przypiekamy zbyt intensywnie). Następnie na patelnię wrzucamy krewetki i podduszamy z jednej i drugiej strony (kilka minut), doprawiamy solą i pieprzem.

W tym czasie gotujemy makaron penne (al dente - powinien pozostać lekko twardy). Odcedzamy i dodajemy do niego 2-3 łyżki oliwy w której zanurzone były suszone pomidory.

Suszone pomidory siekamy na paseczki.

Na talerz wykładamy penne, następnie krewetki z czosnkiem. Dekorujemy pomidorami i bazylią.

1 komentarz: