niedziela, 19 maja 2013

Tagliatelle ze szparagami, szynką parmeńską i wędzonym serem

Jak maj, to konwalie i bzy, a na talerzu rabarbar oraz szparagi, jedno z moich ulubionych warzyw. Szparagi są właściwie pozbawione jednego, wyrazistego smaku, ale podane  w odpowiedni sposób staja się wyśmienitym daniem. Tym razem użyłam zielonych szparagów (generalnie wolę zielone niż białe), szynki parmeńskiej oraz wędzonego sera. Kluczem do smaku tej potrawy jest biały pieprz, który nadaje jej ostrego smaku.


Składniki

  • 500 g makaronu tagliatelle
  • pęczek szparagów (ok. 10 sztuk)
  • 10 plasterków szynki parmeńskiej
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki startego wędzonego sera
  • sól, biały pieprz (do smaku - ja dodałam ok. kopiatej łyżeczki)
Przygotowanie
Najpierw myjemy szparagi, odłamujemy suche końcówki. Odcinamy główki a pozostałe części kroimy na ukośne plasterki ok. 1 cm. Szynkę siekamy na niewielkie kawałeczki i podsmażamy delikatnie na patelni (bez tłuszczu), następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy sos solą i pieprzem.
Na osolony wrzątek wrzucamy makaron a po ok. 1 minucie także szparagi. Gotujemy 5-6 minut.
Do ugotowanego makaronu i szparagów dodajemy szynkę w śmietanowym sosie, podajemy zaraz po przyrządzeniu posypane wędzonym serem.

1 komentarz: