niedziela, 5 maja 2013

Tort fiołkowo-różany z białą czekoladą

Wiosna w pełni, kwitną fiołki, zatem czas na tort z żywymi kwiatami. Fiołki, podobnie jak np. bratki są jadalne. Udałyśmy się więc z Małą Mi do ogródka i zebrałyśmy garść fiołków na tort. Ciasto przełożyłyśmy masą na bazie konfitury z róży (domowej roboty) i białej czekolady, a wierzch i boki obłożyłyśmy lekką jak mgiełka bitą śmietaną.Wyszedł nam bardzo kwiecisty tort!





Składniki
(na tortownicę 22 cm)

Biszkopt

  • 5 jaj (osobno białka i żółtka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej


Masa różana

  • 6 łyżeczek konfitury z płatków róży
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru


Do obłożenia

  • 250 ml śmietany kremówki
  • opakowanie śmietan fixu
  • pół szklanki fiołków
Przygotowanie
Ubijamy białka. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier, a następnie po jednym żółtku. Do tak przygotowanej masy powoli dodajemy mąki (przesiane dwukrotnie) i delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu gorące wyjmujemy z piekarnika, zrzucamy z wysokości ok. 40 cm (w blaszce). Wkładamy ponownie do uchylonego piekarnika i studzimy.

Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W misce ubijamy na sztywno śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy konfiturę z róży, cukier puder oraz przestudzoną czekoladę. Smarujemy masą obydwa blaty, przekładamy tort.

Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan fix (dzięki niemu śmietana nie podchodzi wodą). Smarujemy boki tortu a następnie dekorujemy fiołkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz