Składniki
- 500 g makaronu tagliatelle
- pęczek szparagów (ok. 10 sztuk)
- 10 plasterków szynki parmeńskiej
- 6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki startego wędzonego sera
- sól, biały pieprz (do smaku - ja dodałam ok. kopiatej łyżeczki)
Przygotowanie
Najpierw myjemy szparagi, odłamujemy suche końcówki. Odcinamy główki a pozostałe części kroimy na ukośne plasterki ok. 1 cm. Szynkę siekamy na niewielkie kawałeczki i podsmażamy delikatnie na patelni (bez tłuszczu), następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy sos solą i pieprzem.
Na osolony wrzątek wrzucamy makaron a po ok. 1 minucie także szparagi. Gotujemy 5-6 minut.
Do ugotowanego makaronu i szparagów dodajemy szynkę w śmietanowym sosie, podajemy zaraz po przyrządzeniu posypane wędzonym serem.
bardzo apetycznie wygląda, kuszące danie;)
OdpowiedzUsuń