czwartek, 30 maja 2013

Sernik z owocami i galaretką

Proste, letnie ciasto, najlepsze na zimno - podawane prosto z lodówki. Sernik jest wariacją na temat sernika z białą czekoladą, który piekę dość często. Spód jest kruchy, zrobiony z herbatników, masła i białej czekolady. Na wierzchu ułożyłam mango, nektarynki i borówkę amerykańską i całość zalałam galaretką truskawkową.



Składniki

spód

  • 150 g herbatników maślanych
  • 100 g masła
  • 75 g białej czekolady
sernik
  • 1kg sera mielonego
  • 4 jaja
  • 5 łyżek cukru
  • 125 g białej czekolady
  • pół szklanki mleka
  • opakowanie budyniu malinowego z cukrem
wierzch
  • pół mango obranego i pokrojonego w paski
  • 2 nektarynki pokrojone w ćwiartki
  • pół szklanki borówki amerykańskiej
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
Przygotowanie

Herbatniki mielimy. Rozpuszczamy białą czekoladę (75g) z masłem, dodajemy herbatniki. Dokładnie mieszamy a następnie wykładamy na wyłożoną papierem formę do pieczenia i delikatnie dociskamy. Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Do misy miksera wkładamy ser, cukier oraz jajka, dokładnie ubijamy. Następnie dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę (125g), mleko i opakowanie budyniu. Masę przelewamy na ostudzony spód i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.

Dekorujemy zimne ciasto (najlepiej na drugi dzień po upieczeniu), po wylaniu galaretki odstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz