niedziela, 25 listopada 2012

Przekładane ciasto kawowe

Nie spodziewałam się, że taki niepozorny przepis zapowiada tak smaczne ciasto. Na jednym z blogów kulinarnych znalazłam przepis na ciasto kawowo-orzechowe, ale pomyślałam, że znacznie lepsze będzie w wersji bez orzechów. Masa jest pyszna, smakuje jak delikatne cappucino.
Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, może udawać też torcik ;-)






Składniki (na małą, okragłą blachę 20cm)


Ciasto:

  • 180 g masła
  • 180 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, rozpuszczona w 1 łyżce gorącej wody
Masa:
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, rozpuszczona w 1 łyżce gorącej wody
  • 4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Masło ubijamy do białości z cukrem. Dodajemy pojedynczo całe jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz kawę. Wykładamy na wyłożoną papierem formę, pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach C (trzeba koniecznie sprawdzać patyczkiem, u mnie piekło się dłużej niż w oryginalnym przepisie).

Po przestudzeniu ciasto przekrawamy. Przygotowujemy masę (ubijamy serek z cukrem pudrem i kawą). Przekładamy ciasto 1/3 masy, pozostałe 2/3 wykorzystujemy do dekoracji (ja użyłam rękaw cukierniczy).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz