Wariacja na temat tiramisu (bez surowych żółtek), z pysznymi, świeżymi figami glazurowanymi w miodzie.
Składniki (na ok. 6 porcji)
1,5 paczki biszkoptów (lub ciasteczek amaretto)
1,5 opakowania mascarpone
5 łyżek kawy rozpuszczalnej
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki likieru amaretto
6 fig
4 łyżki miodu naturalnego
kakao
Kawę rozpuszczamy w 150 ml przegotowanej, gorącej wody. Namaczamy połowę biszkoptów w kawie i układamy w foremce, ponczujemy połową amaretto. Serek ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem. Połową przykrywamy biszkopty, posypujemy kakao. Namaczamy pozostałe biszkopty i układamy drugą warstwę, ponczujemy amaretto, przykrywamy mascarpone i posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Figi kroimy w ćwiartki i wrzucamy na gorący miód, delikatnie mieszając glazurujemy je ok. 2 minuty. Figami i miodem polewamy schłodzone tiramisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz