niedziela, 4 listopada 2012

Tort Piña colada

Lekki torcik ananasowo-kokosowy. Przyozdobiłam go barwioną masą, ale równie dobrze można go oprószyć wiórkami kokosowymi, nie będzie wtedy zbyt słodki (masa maślano-cukrowa jest bardzo słodka). Tort nasączyłam malibu, ale (mimo iż myślałam, że dodałam go zbyt wiele) alkohol był bardzo słabo wyczuwalny. Lekki, prosty i szybki torcik.



Składniki (na małą prostokątną blachę)

Biszkopt
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kremy do przełożenia
2 serki mascarpone
puszka ananasów
pół puszki mleka kokosowego
5 łyżek malibu
4 łyżki cukru pudru

Wykonanie
1. Biszkopt: Ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Następnie dodajemy przesianą z wysoka mąkę oraz proszek do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.
2. Masa ananasowa: Ananasa rozdrabniamy na gładką masę blenderem (nie dodajemy soku!). Dodajemy 2 łyżki cukru pudru i 1 serek mascarpone, mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
3. Mleczko kokosowe łączymy z pozostałymi dwoma łyżkami cukru pudru oraz mascarpone.
4. Ciasto przecinamy na 3 blaty, obydwa ponczujemy malibu a następnie przekładamy masami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz