poniedziałek, 17 grudnia 2012

Świąteczne ciasteczka

Razem z moją córeczką przygotowałyśmy świąteczne niespodzianki dla rodziny i znajomych - domowej roboty ciasteczka do szybkiego przygotowania. Testowałyśmy kilka wersji przepisu zamieszczonego na stronie Bakarelli, ostatecznie udało nam się wypracować najlepszą według nas recepturę ;-)
Przygotowane mieszanki nie zawierają np. cynamonu lub też przyprawy do piernika, ale śmiało można je dodać - ciasteczka zyskają Bożonarodzeniowy aromat.
Do mieszanki, która przygotowana jest w słoiku wystarczy dodać 2 jajka i masło - i szybkie ciasteczka gotowe. Najlepsze są na drugi dzień (o ile dotrwają) bo zawarta w nich soda sprawia, że po upieczeniu twardnieją, miękną dopiero po min. kilku godzinach.




Do przygotowania jednego słoika (ok. 20 ciasteczek) potrzebujemy:
  • 1 i 1/3 filiżanki mąki tortowej
  • 1 filiżankę płatków owsianych
  • 1/2 filiżanki cukru trzcinowego
  • 1/2 filiżanki białego cukru
  • 1/2 filiżanki czekolady (drobno posiekanej lub gotowych czekoladowych kuleczek do wypieków)
  • 1/2 filiżanki M&Msów
  • 1/2 filiżanki rodzynek
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem i solą i układamy na dnie słoika. Następnie warstwami układamy: płatki owsiane, cukier trzcinowy, cukier biały, czekoladę, M&Msy i na końcu rodzynki.
Żeby przygotować ciasteczka wystarczy rozpuścić pół kostki masła i roztrzepać 2 jajka. Następnie łączymy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy (rękoma) i formujemy ok. 4cm kulki, które układamy na blasze wyłożonej pergaminem (nie za blisko siebie). Pieczemy 20 minut w temp. 175 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz