niedziela, 30 grudnia 2012

Wariacje na temat Devil's Food Cake

 Postanowiłam nieco wzbogacić oryginalny przepis na Devil's Food Cake (jaki znajdziecie np. tutaj),  przekładając go masą krówkową i masą śmietankową z mascarpone. Ciasto pozostało bardzo, bardzo mocno czekoladowe i lekko wilgotne (dzięki dodaniu kwaśnej śmietany). Połączenie czekolady z masą krówkową i delikatną śmietankową masą jest pyszne!




Składniki (na małą okrągłą blachę 20 cm)

Ciasto
  • 70 g ciemnej czekolady
  • 60 ml kwaśnej śmietany (18%)
  • 150 g mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 70 g ciemnego cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody
Do przełożenia
  • opakowanie serka mascarpone
  • 200 g masy krówkowej
  • 1/5 szklanki śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
Polewa i wykończenie
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki mleka
  • 6 łyżek wiórek czekoladowych
  • opakowanie kandyzowanych wiśni
Przygotowanie
Czekoladę roztapiamy z kwaśną śmietaną oraz cukrem trzcinowym. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem oraz kakao. Masło ucieramy do białości, dodajemy cukier oraz żółtko, ubijamy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę oraz wodę, dokładnie ubijamy. Łączymy z masą czekoladową, ubijamy na gładką masę.
Masę przekładamy do foremki, pieczemy ok. 30 minut (sprawdzamy, czy jest upieczone patyczkiem) w temperaturze 170 stopni C.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekrawamy. Smarujemy jeden z blatów masą krówkową. Mascarpone ucieramy ze śmietanką oraz cukrem pudrem, smarujemy ten sam blat ciasta, przykładamy drugim.

Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, dokładnie polewamy ustawione na kratce ciasto, posypujemy wiórkami i dekorujemy wiśniami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz