W tym roku upiekłam 6 różnych mazurków :-) To moje ulubione wielkanocne ciasto. Może to i dobrze, że piekę je właściwie jedynie na Wielkanoc, bo jest niestety bardzo, bardzo kaloryczne.
Mazurki możemy dekorować według własnych upodobań, ale ich sekret tkwi w odpowiednim cieście. W tym roku ciasto udało mi się wyśmienicie - było w sam raz kruche i miękkie. Do dekoracji użyłam masy kajmakowej wymieszanej z czekolada i śliwkami moczonymi w whiskey, białej czekolady rozpuszczonej ze śmietanką i wiórkami kokosowymi, marmolady pomarańczowej, migdały oraz orzechy.
Ciasto mazurkowe
Składniki na jeden mały mazurek:
250 g mąki
150 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
UWAGA! Aby ciasto było odpowiednio kruche, ale nie za twarde NIE zagniatamy masła rękoma. Masło, żółtka i cukier ubijamy na puszystą białą masę robotem kuchennym (minimum 15 minut). Następnie dodajemy mąkę i delikatnie zagniatamy dłońmi.
Ciasto wkładamy na ok. pół godziny do lodówki. Rozwałkowujemy (bardzo cienko, poniżej 0,5 cm), wykładamy na formę wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Po wystudzeniu dekorujemy.
Śliczne :)))
OdpowiedzUsuńmazurki zjawiskowe!!!
OdpowiedzUsuńchcę takie ta święta!