piątek, 13 kwietnia 2012

Babka migdałowa

Przepyszna migdałowa babka, nie tylko na Wielkanoc.






Składniki
100 g masła
150g mąki
100 g białej czekolady
6 łyżek cukru
3 jajka
100 g mielonych migdałów
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:
100 g białej czekolady
1/3 szklanki mleka
oraz 100 g migdałów w płatkach

Przygotowanie
Czekoladę i masło rozpuszczamy. Do płynnej czekolady i masła dosypujemy cukier i dokładnie mieszamy ale nie gotujemy). Następnie do powstałej masy dodajemy żółtka i bardzo dokładnie mieszamy (masa musi być jednolita). Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy mielone migdały i mieszamy. Łączymy mokre i suche składniki. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami. pieczemy ok. godzinę w 180 stopniach C (sprawdzamy patyczkiem).

Polewa:
Rozpuszczamy czekoladę z mlekiem, polewamy przestudzoną babkę, a następnie posypujemy migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz