niedziela, 15 września 2013

Mocno czekoladowy torcik malinowy

Prosto z naszego ogrodu na tort trafiły świeże maliny oraz malinowy dżem, który zrobiłam w ubiegłym roku. Maliny, mascarpone i gorzka czekolada - połączenie doskonałe. Blaty biszkoptu posmarowałam dżemem (dość grubo, wyraźnie czuć w cieście malinową nutę), a następnie nałożyłam mascarpone. Wierzch ciasta polany jest obficie gorzką, prawdziwą czekoladą.




Składniki (blacha 20 cm)

Biszkopt


  • 5 jajek w temperaturze pokojowej, osobno białka i żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej

Do przełożenia i dekoracji

  • 200 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • pół szklanki dżemu malinowego (przetartego, bez pestek)
  • kilka malin
  • 200 g prawdziwej, gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • 3 łyżki mleka
Przygotowanie

Biszkopt przygotowujemy tak jak w tym przepisie
Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę.
Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty. Dwa z nich smarujemy dżemem malinowym, następnie masą z mascarpone. Wierzchni blat, jak i całe ciasto na zewnątrz, smarujemy jedynie masą mascarpone, odstawiamy do lodówki i czekamy aż masa zastygnie.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem i lekko studzimy, a następnie polewamy ciasto. Dekorujemy świeżymi malinami.

1 komentarz: