Składniki (blacha 20 cm)
Biszkopt
- 5 jajek w temperaturze pokojowej, osobno białka i żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej
Do przełożenia i dekoracji
- 200 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- pół szklanki dżemu malinowego (przetartego, bez pestek)
- kilka malin
- 200 g prawdziwej, gorzkiej czekolady
- łyżka masła
- 3 łyżki mleka
Przygotowanie
Biszkopt przygotowujemy tak jak w tym przepisie.
Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę.
Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty. Dwa z nich smarujemy dżemem malinowym, następnie masą z mascarpone. Wierzchni blat, jak i całe ciasto na zewnątrz, smarujemy jedynie masą mascarpone, odstawiamy do lodówki i czekamy aż masa zastygnie.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem i lekko studzimy, a następnie polewamy ciasto. Dekorujemy świeżymi malinami.
Bede robic dzisiaj i dam znac czy wyszlo :) Olga
OdpowiedzUsuń