Ciasto ponczowane jest amaretto pomieszanym z wódką, a dodatkowo przełożone ciasteczkami amaretti (takimi, jakie zazwyczaj dodaje się do tiramisu), które przełamują kawowy smak.
Składniki (na blachę 20cm, max. 16 małych porcji ciasta)
Biszkopt
- 5 jaj (osobno białka i żółtka)
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 200 ml śmietanki 30 (lub 36%)
- 200 g serka mascarpone
- 3 łyżki cappucino waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 15 ciasteczek amaretti (np. takich)
- 3 łyżki amaretto oraz 2 łyżki wódki
Do dekoracji
- 400 ml śmietanki 30 (lub 36%)
- 4 łyżki cappuccino waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka czekolady w proszku
Pieczemy standardowy biszkopt. Ubijamy białka. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier, a następnie po jednym żółtku. Do tak przygotowanej masy powoli dodajemy mąki (przesiane dwukrotnie) i delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu gorące wyjmujemy z piekarnika, zrzucamy z wysokości ok. 40 cm (w blaszce). Wkładamy ponownie do uchylonego piekarnika i studzimy.
Śmietankę ubijamy razem z mascarpone, dodajemy cappuccino oraz cukier puder, mieszamy.
Tort kroimy na 3 blaty, 2 pierwsze dokładnie ponczujemy zmieszanymi alkoholami. Na pierwszym blacie rozprowadzamy niewielką warstwę masy, układamy na niej ciastka i przykrywamy masą. Drugi blat również smarujemy masą, łączymy z trzecim.
Tort wkładamy na ok. pół godziny do lodówki. Po wyciągnięciu ubijamy na sztywno kremówkę. Część łączymy z cappuccino i cukrem pudrem, część pozostawiamy białą. Dekorujemy tort, beziki posypujemy czekoladą.
Jeżeli tort chcemy podać po kilku godzinach, a nie zaraz po dekoracji, do bitej śmietany warto dodać śmietan fix.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz