poniedziałek, 22 lipca 2013

Bananowe muffiny z krówkami i malinami

Czyż może być coś lepszego niż połączenie krówki, malin i bananów w jednym ciastku? Pewno może, ale takich słodkich szaleństw jest niewiele :-)
Muffinki można udekorować po przestudzeniu mleczną i białą czekoladą. Rzecz jasna, jeżeli przetrwają do wystygnięcia - chwilę po upieczeniu delikatne krówki, niczym karmel, wypływają z ciastek. Trudno się im oprzeć :-)


Składniki (na 12 muffinek)

  • 120 g masła
  • 140 g cukru pudru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 dojrzałe, miękkie banany
  • pół szklanki świeżych malin
  • 6 krówek

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami.
Masło roztapiamy. Po przestudzeniu (może być ciepłe, ale nie gorące) dokładnie mieszamy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy jajka i śmietanę i dokładnie ubijmy na gładką masę. Banany rozgniatamy widelcem i łączymy z płynną masą.
W drugiej misce przygotowujemy suche składniki: przesiewamy i mieszamy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Krówki siekamy i dodajemy do mąki. Na sam koniec dodajemy maliny i bardzo delikatnie obtaczamy w mące.
Do suchych składników dodajemy masę i bardzo delikatnie (starając się nie rozgnieść malin) łączymy składniki. Pieczemy ok. 20 minut.

Po wystudzeniu możemy udekorować muffiny ciemną czekoladą (100 g mlecznej czekolady rozpuszczamy z łyżką masła), na której układamy kawałki posiekanej białej czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz