wtorek, 3 grudnia 2013

Zimowe zawijańce z cynamonem i goździkami

Cynamon i goździki to aromaty zimy. W trakcie pieczenia zapach drożdżowych zawijańców szczelnie wypełnia każdy zakamarek domu. Po upieczeniu najlepsze są świeże, jedzone tego samego dnia, choć, dzięki zawartości dużej ilości masła, są całkiem smaczne jeszcze przez 2-3 dni.


Składniki (na ok. 30 sztuk)

Ciasto:

  • 125 g masła
  • 2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
  • 8 łyżeczek "mokrych" drożdży
  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soli


Cynamonowo-goździkowe nadzienie

  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/3 kostki miękkiego masła

Przygotowanie

W rondelku bardzo powoli rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła wlewamy mleko (nie może być zimne) i dokładnie mieszamy. Gdy mleko uzyska temperaturę pokojową, dodajemy rozdrobnione drożdże oraz cukier i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 minut.
W dużej misce łączymy mąkę i sól, dodajemy mleko z pozostałymi składnikami. Ciasto zagniatamy (przez ok. 10 minut) i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką (na ok. 1 godzinę, w ciepłe miejsce).

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na połowę i każdą połowę rozwałkowujemy na cienki płat ciasta o wymiarach 60x30 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy masłem (po połowie podanej ilości masła na każdy z płatów), a następnie posypujemy cukrem wymieszanym z goździkami i cynamonem.
Rolujemy ciasto wzdłuż dłuższej krawędzi, a następnie kroimy na plastry o grubości 3 cm.

Pokrojone plastry układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do wypieków, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wkładamy blachy do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Pieczemy ok. 12-14 minut (ciasto szybko się piecze, pilnujemy aby się nie spaliło).


*Przepis opracowałam na podstawie przepisu "Cynamonowe zawijańce" - niestety nie znam autora książki, mam tylko kserokopię strony z instrukcją.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz