Składniki (na ok. 30 sztuk)
Ciasto:
- 125 g masła
- 2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
- 8 łyżeczek "mokrych" drożdży
- 6 szklanek mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka soli
Cynamonowo-goździkowe nadzienie
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/3 kostki miękkiego masła
Przygotowanie
W rondelku bardzo powoli rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła wlewamy mleko (nie może być zimne) i dokładnie mieszamy. Gdy mleko uzyska temperaturę pokojową, dodajemy rozdrobnione drożdże oraz cukier i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 minut.
W dużej misce łączymy mąkę i sól, dodajemy mleko z pozostałymi składnikami. Ciasto zagniatamy (przez ok. 10 minut) i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką (na ok. 1 godzinę, w ciepłe miejsce).
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na połowę i każdą połowę rozwałkowujemy na cienki płat ciasta o wymiarach 60x30 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy masłem (po połowie podanej ilości masła na każdy z płatów), a następnie posypujemy cukrem wymieszanym z goździkami i cynamonem.
Rolujemy ciasto wzdłuż dłuższej krawędzi, a następnie kroimy na plastry o grubości 3 cm.
Pokrojone plastry układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do wypieków, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wkładamy blachy do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Pieczemy ok. 12-14 minut (ciasto szybko się piecze, pilnujemy aby się nie spaliło).
*Przepis opracowałam na podstawie przepisu "Cynamonowe zawijańce" - niestety nie znam autora książki, mam tylko kserokopię strony z instrukcją.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz