sobota, 16 marca 2013

Sernik czekoladowo-kawowy

Serniki to u nas jedno z najczęściej pieczonych ciast. Zazwyczaj piekę klasyczne, śmietankowe, czasem pojawiają się wariacje z dynią, wiśniami. Dziś upiekłam ciemny czekoladowo-kawowy sernik. Jest bardzo wilgotny i delikatny, z pyszną czekoladową nutą i lekko wyczuwalnym aromatem kawy. Boki przyozdobiłam czekoladą, a wierzch ozdobami wykonanymi z białej, hartowanej czekolady.



Składniki

Czekoladowy spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g czekolady 
  • 100 g masła


Sernik

  • 1 kg sera na serniki
  • 4 jaja
  • 2 łyżki likieru adwokat
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki czekolady w proszku
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g cukru
  • 200 g kwaśnej śmietany
Przygotowanie

Herbatniki mielimy na drobny proszek. W garnku rozpuszczamy czekoladę z masłem, dodajemy zmielone herbatniki. Wymieszane składniki wykładamy na blachę, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w temp. 180 stopni.

Ser dokładnie ubijamy z cukrem, dodajemy pojedynczo jaja. Czekoladę rozpuszczamy, dodajemy likier oraz wsypujemy kawę, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy do masy serowej, następnie wsypujemy kakao, czekoladę w proszku i dodajemy kwaśną śmietanę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Przez pierwsze 10 minut pieczemy sernik w temp. 220 stopni, następnie obniżamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy przez pół godziny. Studzimy sernik w piekarniku, odstawiamy na noc do lodówki.

Do dekoracji sernika możemy wykorzystać białą i mleczną czekoladę.

Oryginalny przepis (przed moimi modyfikacjami - mój jest bardziej czekoladowy niż kawowy) pochodzi z tej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz