Składniki
Czekoladowy spód:
- 200 g herbatników
- 100 g czekolady
- 100 g masła
Sernik
- 1 kg sera na serniki
- 4 jaja
- 2 łyżki likieru adwokat
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki czekolady w proszku
- 100 g mlecznej czekolady
- 200 g cukru
- 200 g kwaśnej śmietany
Przygotowanie
Herbatniki mielimy na drobny proszek. W garnku rozpuszczamy czekoladę z masłem, dodajemy zmielone herbatniki. Wymieszane składniki wykładamy na blachę, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w temp. 180 stopni.
Ser dokładnie ubijamy z cukrem, dodajemy pojedynczo jaja. Czekoladę rozpuszczamy, dodajemy likier oraz wsypujemy kawę, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy do masy serowej, następnie wsypujemy kakao, czekoladę w proszku i dodajemy kwaśną śmietanę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Przez pierwsze 10 minut pieczemy sernik w temp. 220 stopni, następnie obniżamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy przez pół godziny. Studzimy sernik w piekarniku, odstawiamy na noc do lodówki.
Do dekoracji sernika możemy wykorzystać białą i mleczną czekoladę.
Oryginalny przepis (przed moimi modyfikacjami - mój jest bardziej czekoladowy niż kawowy) pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz