wtorek, 19 marca 2013

Vol-au-vent

Vol-au-vent, czyli leciutkie jak piórko babeczki z ciasta francuskiego, mogą być serwowane jako danie główne (ja robię je na ciepło z pieczarkami i kurczakiem), ale równie dobrze smakują jako przystawka lub też przekąska.
Dziś przygotowałam je jako przystawkę, nafaszerowałam masą serowo-jajeczną i voila!
Bon apetit :-)



Składniki (na ok. 10 sztuk)


  • rolka ciasta francuskiego
  • odrobina mleka lub rozbełtane jajo
  • 20 dag sera żółtego
  • 5 jajek na twardo
  • 6 łyżek majonezu
  • pieprz, sól
  • oliwki i pomidorki koktajlowe do dekoracji
Przygotowanie
Z ciasta francuskiego wycinamy szklanka kółka. W połowie kółek kieliszkiem wycinamy kółeczka.
Pełne kółka smarujemy mlekiem lub jajkiem i przyklejamy kółka z dziurkami. Smarujemy wierzch.
Przygotowane ciastka układamy na pergaminie, pieczemy w temp. 190 stopni przez około 10 minut (pilnujemy żeby nie przypalić).

Ser i jajka trzemy na bardzo drobnej tarce lub miksujemy blenderem. Mieszamy z majonezem, doprawiamy i faszerujemy przestudzone babeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz