niedziela, 17 lutego 2013

Sernik Oreo

Inspiracją był sernik z tego bloga. Ponieważ miałam 1 kg zwykłego, trzykrotnie mielonego sera i chciałam upiec większy sernik niż ten podany w przepisie, zmieniłam proporcje i zrezygnowałam z mascarpone. Sernik jest aksamitny, a czekoladowe ciastka nadają mu charakteru (mimo iż uważam, że same w sobie ciastka Oreo nie są zbyt smaczne).
Sernik bardzo prosty do przygotowania.





Składniki (okrągła blacha 24 cm)

Ciasteczkowy spód:

  • 3 łyżki masła
  • 100 g ciastek Oreo

Na sernik:
  • 1kg trzykrotnie mielonego sera
  • 250 ml skondensowanego słodkiego mleka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g ciastek Oreo 
Wierzch ciasta:
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • śmietan fix
  • kilka ciastek Oreo 
Przygotowanie

Spód: Ciastka rozdrabniamy na piasek blenderem. Rozpuszczamy masło, do rozpuszczonego przesypujemy ciastka, dokładnie mieszamy.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko przygniatamy. Przez 3 minuty podpiekamy w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku.

Na wystudzony spód wylewamy masę serową, którą przygotowujemy w następujący sposób:
Ser, mleko i cukier ubijamy. Dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokruszone ciastka Oreo, mieszamy łyżką (nie mikserem).
Przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez godzinę (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto powinno odstać w lodówce minimum kilka godzin.

Po wystudzeniu ciasta ubijamy śmietanę dodając cukier puder i śmietan fix. Na koniec dekorujemy ciastkami Oreo. Dzięki śmietan fixowi śmietana będzie ładnie wyglądać nawet 2 dni. Można też ciasto udekorować tuż przed podaniem (wtedy nie dodajemy do śmietany nic oprócz cukru pudru).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz