wtorek, 5 lutego 2013

Kruche ciasto z malinami i lekką pianką

Szukałam przepisu na ciasto z mrożonymi owocami, bo w zamrażarce ciągle zalega mi kilka kilogramów zebranych w lecie malin i truskawek. Teoretycznie jest wiele całkiem prostych przepisów na kruche ciasta, w których można użyć mrożone owoce. Efekt zazwyczaj jest jednak podobny: wychodzi coś a la crumble, z rozpieczonymi na papkę owocami. W końcu znalazłam przepis, który zwrócił moją uwagę na blogu Moje Wypieki i lekko zmodyfikowałam podane tam proporcje składników. Rzeczywiście ciasto wyszło bardzo ciekawe, a maliny ładnie przetrwały proces pieczenia. Koniecznie muszę spróbować z truskawkami.

Pianka jest dość nietypowa, smakiem i konsystencją przypomina pianki marshmallows. Idealnie smakuje z kruchym ciachem i malinami. Ot takie niezobowiązujące ciasteczko na środek tygodnia :-)


Składniki (na blachę 30x20 cm)

Kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
Pianka:
  • 4 białka
  • 4/5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • cukier waniliowy
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
A także:
  • pół kg mrożonych malin (całych, nie połamanych)
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 porcje (70 i 30%), wkładamy do zamrażarki na minimum pół godziny. Najpierw wyjmujemy większą porcję i wykładamy nią blaszkę wyłożoną papierem. Możemy też zetrzeć ciasto na tarce a następnie lekko je docisnąć.
Ciasto pieczemy przez ok. 20 minut w 190 stopniach (nie może się zbytnio przypiec).
Wyjmujemy i studzimy. Gdy podpieczone ciasto jest zimne, przygotowujemy piankę.

Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek wsypujemy powoli partiami cukier oraz cukier waniliowy, ubijamy. Następnie dodajemy budynie i powoli wlewamy olej (cały czas ubijając). Staramy się zbyt długo nie ubijać, składniki muszą się jednak dobrze połączyć.
Masą smarujemy ciasto, wyrównujemy, a następnie układamy maliny (dziurkami do wierzchu).
Wyjmujemy pozostałą porcję ciasta i trzemy na tarce (grube oczka), posypujemy owoce.
Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz