Smak tych jabłek najbardziej kojarzy mi się z musującym cydrem. Żeby dopełnić idealny smak - na wierzchu ciasto pokrywa pyszna pierzynka z bitej śmietany.
Znajoma, od której dostałam przepis, polecała mi zrobienie szarlotki ze świeżej szarej renety. Chciałam jednak wykorzystać domowej roboty jabłka, które grzecznie czekają na wykorzystanie w słoikach w piwnicy, użyłam więc przetworzonych jabłek.
Ciasta nie można jeść od razu - jabłka wypłyną. Musi odstać minimum kilkanaście godzin w lodówce!
Składniki na okrągłą blachę 26 cm
Kruche ciasto
- 125 g margaryny Kasia
- 125 g cukru
- 250 g mąki
- 1 jajo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Jabłka
- 1 l jabłek smażonych
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 3/4 butelki białego wina (ja użyłam zwykłego stołowego chardonnay)
- 200 g cukru
Na wierzch
- 200 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy dokładnie, formujemy kulę i przekładamy na pół godziny do lodówki. Wyciągamy, wałkujemy na duży płat ciasta o grubości ok. 3-4 mm i wykładamy nim przygotowaną okrągłą formę (spód wyłożony papierem do pieczenia). Brzegi równo przycinamy, żeby ciasto zachowało ładny kształt.
Odlewamy pół szklanki wina i dokładnie mieszamy z budyniami. Resztę wina zagotowujemy i na wrzątek wlewamy wino z budyniem, czekamy aż się zetnie na masę budyniową (staramy się nie zagotowywać masy).
Jabłka doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy z ognia i łączymy z masą budyniową.
Przygotowaną masę przelewamy na surowe ciasto.
Pieczemy 1 godzinę w temp. 180 stopni C (środkowa blacha, termoobieg).
Po upieczeniu wyciągamy z formy, wykładamy na metalową kratkę.
Przez kilkanaście godzin trzymamy w lodówce. Tuż przed podaniem ubijamy kremówkę, wykładamy na ciasto.
Jeżeli do śmietany dodamy śmietan-fix, ciasto może stać w lodówce nawet 3 dni.
LUBIE TO!
OdpowiedzUsuńCzymajta kciuki - mam zamiar dzis dokonac tego wypieku
OdpowiedzUsuń