środa, 15 lutego 2012

Walentynkowe kruche ciasteczka

Po długiej przerwie w pieczeniu spowodowanej doktoryzowaniem się bynajmniej nie z wypieków, wracam do przyjemności, czyli gotowania :-) Na Walentynki miało być słodko i z dużą ilością lukru. No to mamy kruche ciasteczka :-)




Ciasto
30 dag masła
10 dag cukru pudru
cukier waniliowy
2 żółtka
1 całe jajko
45 dag mąki pszennej

Lukier
15 dag cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki gorącej wody
barwniki spożywcze (można zastąpić galaretką w proszku)

Przygotowanie ciasta
Wszystkie składniki siekamy, a następnie szybko zagniatamy. Odkładamy ciasto do lodówki na minimum pół godziny, a następnie wycinamy kształty. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 160 stopni C do momentu aż będą rumiane (niezbyt długo, aby nie wyciekło całe masło).

Przygotowanie lukru
Składniki mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz